Hem
Publikationsbibliotek
Hälsoskyddsnätverket
Om oss
Sök
Sök
Genomförd samverkan 2015
Allergener i oförpackade livsmedel på restauranger och caféer – kontrollprojekt
Foto: Miljöförvaltningen Stockholm/Johan Pontén.
Denna samverkan genomförde en gemensam kampanj för att kontrollera informationen som ges om ingående allergener i maten eller livsmedel på restauranger och caféer, i enlighet med förordning (EU) 1169/2011. Syftet var även att öka medvetenheten om lagkraven hos företagarna med hjälp av ett gemensamt informationsmaterial.
Ytterligare ett syfte var att ta fram en metod för gemensamma bedömningsgrunder i den löpande kontrollen.
Samverkan tog fram en gemensam metodik och arbetsmaterial för att kunna arbeta på ett likartat sätt.
Under hösten 2016 genomförde miljökontoren i Stockholms län en uppföljning av kontrollen 2015. Läs mer
här!
Resultat och utvärdering
Under april - juni 2015 genomförde 21 miljökontor 822 kontroller på restauranger och caféer. Slutrapporten finns nedan under
Dokument
.
Dokument
-
Kontrollprojekt Allergener i oförpackade livsmedel på restaurang och café
. Slutrapport 2015. Ladda ner
här!
-
Checklista för kontrollprojektet allergener i oförpackade livsmedel
. Att överlämnas vid kontroll, skickas ut till verksamheterna i förväg eller läggas upp på webben. Möjlighet att infoga egen logga i dokumentet. Ladda ner
här!
Informationsbrevet finns
här!
>
-
Projektplanen finns
här!
Bakgrund
-
Läs Livsmedelsverkets information om Informationsförordningen
här!
-
Vägledning från Livsmedelsverket till den nya lagstiftningen om livsmedelsinformation finns
här!
-
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna finns
här!
Tips!
-
Livsmedelsverkets guide beräknar hur många som kan bli sjuka av dolda allergen. Läs mer
här!
-
Läs mer om MSL:s samverkansgrupp inom livsmedelskontrollen
här!
-
Reviderade branschriktlinjer för allergi. Läs mer
här!
Samverkansstatus:
Genomförd samverkan 2014-2015.
Samverkansgrupp:
Sandra Strandh, Ekerö kommun; Kristina Engström, Järfälla kommun; Maria Smitterberg, Lidingö stad, Tobias Johansson, Sigtuna kommun; Camilla Blom, Solna stad; Amal Shabibi och Johan Rådal, Stockholms stad.
Genom tio regionala samverkansorganisationer utvecklar miljökontoren i landet arbetet med miljöbalkstillsyn och livsmedelskontroll. Hämta inspiration och kunskap bland alla de publikationer som tagits fram
här!
Uppdaterat 2019-12-18
Tillgänglighet för webbplatsen Miljösamverkan Stockholms län
Provided by Webforum