HemSamverkansprojektKalenderNyhetsbrevFöreslå samverkan!PublikationsbibliotekHälsoskyddsnätverketOm ossSökLogga in
Samverkansprojekt
Avfall
Avlopp, vatten och mark
Energi
Hälsoskydd
Kemikalier och olyckor
Kretslopp och resurshushållning
Livsmedel
Allergener i oförpackade livsmedel på restauranger och caféer
Dricksvattengrupp
Får du vad du betalar för? Redlighetskontroller 2019
Pressmeddelande, pressbilder och deltagande kommuner i Får du det du betalar för?
Pressmeddelande, pressbilder och deltagande kommuner i Får du det du betalar för?
Informationskontroll av förpackade livsmedel
Livsmedelskontroll och riskklassificering
Mobila anläggningar och evenemang – informationsmaterial
Provtagningsplan livsmedel
Revisionsutbyte
Samverkansgrupp inom livsmedelskontrollen
Spårbarhet livsmedel
Metodik, juridik och planering
Miljöfarlig verksamhet
Utbildningar och seminarier
Genomförd samverkan
 

Får du det du betalar för?
Länsgemensamma kontrolldagar med fokus på redlighet 19-20 mars 2018





Under två dagar i mars 2018 besökte länets miljökontor 316 serveringar och restauranger på temat ”oförfalskad vara”. Det man kontrollerade var att det som stod på menyn också serverades, dvs. att dyra livsmedel inte bytts ut mot billigare, eller att det som presenteras som svenskt, ekologiskt eller Krav-märkt verkligen är det. Konkurrens ska ske på lika villkor, inte genom att servera billigare salladsost istället för fetaost eller grana padano istället för parmesan. Gör man det så ska det framgå av menyn, så att kunderna inte tror att de får något annat.
Projektet genomfördes 19 och 20 mars 2018 och ett pressmeddelande skickades ut 27 mars, se nedan.

Projektledning 2019
Förslag finns att genomföra ett liknande projekt under 2019. Anmäl dig till projektgruppen här.
Se vilka som anmält sig till projektledningen här.


   
Projektet syns och hörs i media! 
 - Märsta.nu 
 - Uppsala nya tidning, sex krogar underkända
 - Uppsala nya tidning, 85 krogar gav fel information 
 - Sveriges radio P4 
   
Dokument  
 - Slutrapport MSL Redlighet 2018, med bilagor, finns här. 
 - En artikel om kontrolldagarna finns här! 
 - Pressmeddelande och pressbilder från projektet finns här! 
 - Projektplan finns här!
 - Inbjudan till projektet finns här! 
 - Checklista för kontrollen finns här! 
 - En lathund finns här! 
   
Tips!   
 - Regeringsförslag om fängelse för livsmedelsbrott. Läs här! 
 - Vanligt att viltprodukter innehåller djurslag som inte står på förpackningen, Livsmedelsverket pressmeddelande 15 februari 2018. Läs här! 
 - Miljösamverkan Västra Götaland genomförde 2017 ett redlighetsprojekt kring hur ärliga livsmedelsföretagare är mot konsumenterna när de säljer eller serverar livsmedel. Syftet var att granska i vilken omfattning problemet med fusk med djurslag kvarstår, samt att ge fördjupade kunskaper på området. 
Läs mer här! 
 - Miljösamverkan Sydost genomförde 2013 ett projekt kring redlighet på restauranger. Dokumentationen finns här!  
   
                                   
Initiativtagare: Samverkansgrupp inom livsmedelskontrollen.
Samverkansgrupp: En projektgrupp planerade arbetet.
Li Hyllengren, Stockholm stad 
Irene Thydén, Nacka kommun
Josefin Littmarck, Sigtuna kommun.






Genom tio regionala samverkansorganisationer utvecklar landets kommuner sin miljöbalkstillsyn och livsmedelskontroll. Hämta inspiration och kunskap bland alla de publikationer som tagits fram här! >>





Uppdaterat 2019-07-05
Miljösamverkan Stockholms län
Provided by Webforum