HemSamverkansprojektKalenderNyhetsbrevFöreslå samverkan!PublikationsbibliotekHälsoskyddsnätverketOm ossSökLogga in
Samverkansprojekt
Avfall
Avlopp, vatten och mark
Energi
Hälsoskydd
Kemikalier och olyckor
Kretslopp och resurshushållning
Livsmedel
Allergener i oförpackade livsmedel på restauranger och caféer
Dricksvattengrupp
Får du vad du betalar för? Redlighetskontroller 2019
Pressmeddelande, pressbilder och deltagande kommuner i Får du det du betalar för?
Informationskontroll av förpackade livsmedel
Livsmedelskontroll och riskklassificering
Mobila anläggningar och evenemang – informationsmaterial
Provtagningsplan livsmedel
Revisionsutbyte
Samverkansgrupp inom livsmedelskontrollen
Spårbarhet livsmedel
Metodik, juridik och planering
Miljöfarlig verksamhet
Genomförd samverkan
 

Får du vad du betalar för?
Länsgemensamma kontrolldagar med fokus på redlighet 14-17 maj 2019


Parmesan stämpel
Foto: Maria Lewander

Årets länsgemensamma kontroll av restauranger och kaféer visade att 30 procent av de som sa sig servera parmaskinka och parmesanost hade annat på tallriken.
146 av 199 serveringar kunde vid kontrollen intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn.

Mellan 14:e och 17:e maj 2019 besökte miljökontoren från 19 kommuner 199 serveringar och restauranger på temat "oförfalskad vara". Det man kontrollerade var att det som står på menyn också serveras, dvs. att dyra livsmedel inte bytts ut mot billigare, eller att det som presenteras som svenskt, ekologiskt eller Krav-märkt verkligen var det.

Läs mer i pressmeddelandet här.

Vad kontrollerades? Oförpackade livsmedel avsedda för direktförtäring av konsument. Råvaror som omfattas är de som är dyrare och som skulle kunna bytas ut mot billigare alternativ utan slutkonsumentens vetskap. De råvaror som ingick i projektet var uppdelade i tre kategorier:
1. KRAV eller ekologiskt: nöt, fläsk, fågel, ägg och grönsaker
2. Svenskt ursprung: nöt, fläsk och fågel
3. Parmesanost, parmaskinka, oxfilé, fetaost, olivolja

Projektet syns och hörs i media!
 - food-supply.se
 - livsmedelsnyheter.se

Resultat
 - Ett pressmeddelande, pressbilder och kontakter till deltagande miljökontor finns här. 
 - Kommunvisa resultat och kommentarer fås från respektive kommun. Förteckning finns här. 
 - En länsgemensam rapport för projektet finns här.
   
Underlag 2019
 - Inbjudan till projektet finns här!
 - Projektplan finns här! 
 - Checklista för kontrollen finns här!
 - En lathund finns här!
   
Tips!   
 -  Bara hälften av företagen som säljer ekologiska nötter och ekologiskt te får rätt kontroll- Livsmedelsverket 2019-06-27. Läs här.
 - Länsgemensamma kontrolldagar med fokus på redlighet genomfördes även 2018. Läs här.
 - Regeringsförslag om fängelse för livsmedelsbrott. Läs här! 
 - Vanligt att viltprodukter innehåller djurslag som inte står på förpackningen, Livsmedelsverket pressmeddelande 15 februari 2018. Läs här! 
 - Miljösamverkan Västra Götaland genomförde 2017 ett redlighetsprojekt kring hur ärliga livsmedelsföretagare är mot konsumenterna när de säljer eller serverar livsmedel. Syftet var att granska i vilken omfattning problemet med fusk med djurslag kvarstår, samt att ge fördjupade kunskaper på området. 
Läs mer här! 
 - Miljösamverkan Sydost genomförde 2013 ett projekt kring redlighet på restauranger. Dokumentationen finns här! 
   
                                   
Samverkansstatus: Pågående samverkan
Initiativtagare: Samverkansgrupp inom livsmedelskontrollen.
Samverkansgrupp: Projektledare är Mona Bach, Stockholms stad.

Vill du säkerställa att du får utskick kring samverkan, anmäl dig till sändlistan, med hjälp av lösenord, "Anmälan", här!

Vill du delta i projektgruppen, anmäl ditt intresse här!





Genom tio regionala samverkansorganisationer utvecklar landets kommuner sin miljöbalkstillsyn och livsmedelskontroll. Hämta inspiration och kunskap bland alla de publikationer som tagits fram här! >>
 
 





Uppdaterat 2019-09-02
Miljösamverkan Stockholms län
Provided by Webforum