Får du vad du betalar för? Länsgemensamma kontrolldagar med fokus på redlighet 2019 Foto: Maria Lewander Den länsgemensamma kontrollen av restauranger och kaféer visade att 30 procent av de som sa sig servera parmaskinka och parmesanost hade annat på tallriken. 146 av 199 serveringar kunde vid kontrollen intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn. Mellan 14:e och 17:e maj 2019 besökte miljökontoren från 19 kommuner 199 serveringar och restauranger på temat "oförfalskad vara". Det man kontrollerade var att det som står på menyn också serveras, dvs. att dyra livsmedel inte bytts ut mot billigare, eller att det som presenteras som svenskt, ekologiskt eller Krav-märkt verkligen var det. Läs mer i pressmeddelandet här. Vad kontrollerades? Oförpackade livsmedel avsedda för direktförtäring av konsument. Råvaror som omfattas är de som är dyrare och som skulle kunna bytas ut mot billigare alternativ utan slutkonsumentens vetskap. De råvaror som ingick i projektet var uppdelade i tre kategorier: 1. KRAV eller ekologiskt: nöt, fläsk, fågel, ägg och grönsaker 2. Svenskt ursprung: nöt, fläsk och fågel 3. Parmesanost, parmaskinka, oxfilé, fetaost, olivolja