HemPublikationsbibliotekHälsoskyddsnätverketOm ossSök
Sök

Utbildning 
Metoder för att skapa förtroende i tillsynen
   
Utbildningen Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson fokuserar på rollen som myndighetsperson och den personliga förmåga att motivera och påverka andra. Ellinor Skoglund, Järfälla kommun, är en av dem som gått utbildningen.  
   
- Det är en användbar och bra utbildning, säger Ellinor Skoglund. Den utvecklar mycket av det som påverkar mitt förhållande till verksamhetsutövaren och det som gör att vi kan ha ett bra samtal. Jag fick med mig flera metoder för att skapa förtroende i tillsynen.

Efter att ha jobbat 6 år med miljöskyddsfrågor har hon fått bra med rutin och känner sig trygg i sin yrkesroll. Ellinor konstaterar dock att det är lätt att köra i invanda spår efter några år.

Ellinor Skoglund, Järfälla kommun.

- Då var det bra att få vrida och vända på mitt sätt att arbeta, fortsätter hon. Särskilt bra tyckte jag att det var att få utveckla mitt sätt att argumentera för de krav jag ställer mot verksamhetsutövaren. Det gäller att vara rak men ändå möta VU på ett sätt som leder till förståelse för budskapet.

Utbildningen är på tre dagar med övningsuppgifter mellan dag 2 och dag 3.

- Tiden mellan de två första dagarna och den tredje är värdefull för att testa de nya kunskaperna, kanske skulle det vara ännu längre tid emellan, funderar Ellinor. De tre dagarna var intensiva med mycket information, och det kändes som att tiden behövdes för att bearbeta allt.
 

Olika stilar för kommunikation. Från Svensson & Wikmalm.

- Många bra övningar, erfarenhetsutbyte med kollegor i länet och en kompetent kursledning. Utbildningen kan helt klart rekommenderas, avslutar Ellinor.

Deltagare på tidigare utbildning har besvarat en utvärdering. Svaren beskriver hur deltagarna fick verktyg att kommunicera på ett bra sett med verksamhetsutövare i olika situationer. Deltagarna har fått mer självförtroende att kunna tackla svårare situationer inom yrket. Läs utvärderingen här.

Se när nästa utbildning ges här.
   


 

 
 
 
Uppdaterat 2023-08-29
Tillgänglighet för webbplatsen Miljösamverkan Stockholms län
Provided by Webforum